viernes, 16 de junio de 2023

Sessió 13 - Escape Room "El Minotaure de la UAB"

A la 13a sessió...

Hem realitzat l'Escape Room del Minotaure de la UAB.

Abans d'entrar al Gimnàs de la Facultat, hem vist que hi havia un cartell penjat a la porta, la qual estava tancada. El cartell era transmitit a nosaltres per part del minotaure. Aquest deia que no podíem entrar al gimnàs fins que tots no tinguéssim els peus lligats amb cordes amb els 1 o 2 dels nostres companys.

Un cop vam entrar, l'espai estava diferent que els anteriors cops que hi havíem anat. Al mig del gimnàs hi havia una taula amb diversos objectes que utilitzaríem més tard. Llanternes, un llibre tancat amb un candau...

El Minotaure de la UAB té un objectiu: aconseguir que venci el sedentarisme, tot deixant de banda la vida activa saludable i l'activitat física. Els membres del seminari som els encarregats d'impedir que això succeeixi!

Així doncs, l'Escape Room ha consistit en sis reptes.

Primer repte: Piràmide de l'alimentació saludable

Vam trobar piràmides de l'alimentació repartides per tot l'espai. El repte va consistir en construir-les correctament, de manera que havíem de situar en la secció adequada cadacun dels aliments -12 per piràmide-. L'estratègia que vam fer servir va estar ajuntar totes les piràmides i, a partir d'aquí, omplir-les totes. Alguns dels aliments estaven repetits en les mateixes piràmides, els quals s'acabaven distribuint perquè eren necessaris en d'altres. Com encara anàvem lligats de peus amb els companys, la superació d'aquesta ens va permetre alliberar-nos de les cordes si trobàvem la corda blava. I així va ser! :)
Font: Chovi



Font: Fotos d'en Sergi


Segon repte: Figura d'acrosport del grup classe

Un cop deslligats, vam obrir el candau que tancava la maleta amb el següent codi: 2023, el qual podíem trobar a les piràmides. Dins de la maleta hi havia un seguit de cartells amb diverses figures d'acrosport. Per grups, vam realitzar-ne dues. Això vam aconseguir-ho ràpidament, i vam adonar-nos que el repte tenia una darrera part molt sorprenent... havíem de fer una figura d'acrosport en la qual participéssim tot el grup del seminari. Aquesta consistia en posar les cames a les espatlles del company de darrere, tot fent un cercle. Vam aconseguir-ho de manera que tothom pugès les cames alhora.

Font: Fotos d'en Sergi


Tercer repte: Càlcul mental

Ens va aparèixer la següent pregunta a la pissarra: Quants segons hi ha en 3 minuts i 46 segons? Cadascú havia de pensar-ho en silenci, per tal de que ho diguéssim en veu alta tots alhora. Així, tots a l'uníson vam respondre: 216!

Font: Provechoso Site

A la pissarra, vam clicar aquest nombre i se'ns va obrir un enigma. Quan vam encertar la resposta -que era "sorra"-, vam tractar d'endevinar el codi que ens demanava la tauleta per desbloquejar-la. Un cop vam aconseguir-ho -era 9999-, vam representar amb mímica un seguit de pel·lícules. Un cop vam endevinar-ne 6 (entre elles Titanic, La Bella i la Bestia, etc)... el repte quedava superat!


Quart repte: Ball de la cançó... d'Egipte!

Aquest repte va tractar-se d'un relacionat amb el ball: que tots balléssim una coreografia del Just Dance que podíem trobar a YouTube. L'havíem de ballar tots i sencera, i a més... endevinar el seu país d'origen!

Així doncs, amb el mòbil d'un dels components del grup vam grabar-nos la coreografia. Al acabar, vam endevinar que el país d'origen de la cançó es tractava ni més ni menys que d'Egipte!

Font: Youtube

Un cop fet això, vam localitzar a partir dels mapes repartits pel gimnàs els diversos països en els quals el Minotaure havia estat.


Cinquè repte: Representació de països

Cada grup va localitzar un país en el qual el Minotaure ha estat. Vam haver de representar quelcom característic del país per tal que la resta de companys endevinessin de quin es tractava. El meu grup vam localitzar els EEUU. Per a representar-ho, vam simular un partit de rugby.

Font: WIkipedia

Font: Pinterest


Sisè repte: Evitar l'estrès: alliberem-nos-en

Finalment, vam arribar al darrer repte de l'escape room. Si l'aconseguíem, podríem sortir del gimnàs i alliberar-nos del Minotaure! A la pissarra, hi havia projectada la següent pista:

Si us voleu alliberar, la llum a la foscor us pot ajudar.

Aquesta és la frase que diu en Carles Porta, presentador de la sèrie Crims de TV3. A la taula d'objectes hi havia un llibre de Crims, i vam anar corrents cap a ell! També vam agafar la llanterna. Tot seguit, vam dirigir-nos cap a la zona més fosca del gimnàs. 

Als porticons de les finestres, hi havia uns fulls  amb un missatge encriptat amb tinta invisible que només podíem veure amb la llanterna UV. El missatge deia el següent:

BUSCA DINS ARMARI.

Per tant... la clau es trobava a l'armari! Vam anar corrents cap a ell, degut a que anàvem a contrarellotge i se'ns acabava el temps. Allà vam trobar-la, efectivament! Aquesta clau va permetre'ns obrir el llibre encadenat, el qual amagava la clau de la porta del gimnàs!

A continuació, us adjunto el vídeo on es mostra com vam poder sortir del gimnàs i, en conseqüència, superar l'Escape Room del Minotaure!

Font: vídeos d'en Sergi


Font: Fotos d'en Sergi

-

L'escape room que hem realitzat involucra reptes relacionats amb aspectes importants per a l'educació física. Aquestes poden fomentar el treball en equip, la resolució de problemes, el pensament crític, la creativitat, el coneixement de diferents cultures i els hàbits saludables, així com promoure la importància de mantenir-se actiu físicament i gestionar l'estrès.

L'escape room utilitza la gamificació com a estratègia educativa per motivar i comprometre els estudiants en el procés d'aprenentatge. Els reptes que els estudiants han de superar per avançar a l'activitat es presenta com a claus que han de resoldre, cosa que crea un sentit d'èxit i avenç a mesura que completen cada etapa. L'estructura de nivells i la necessitat de superar obstacles fomenta l'esperit competitiu i la col·laboració entre els alumnes.

A més, la incorporació d'elements de joc, com ara trobar objectes ocults, desxifrar codis, resoldre enigmes i fer activitats físiques i creatives, converteix el procés d'aprenentatge en una experiència divertida i emocionant. L'alumnat es pot sentir més motivat per participar activament, ja que estan immersos en un context interactiu i desafiant.

La gamificació també permet desenvolupar habilitats cognitives i socioemocionals. Els alumnes han de fer servir el pensament crític, la resolució de problemes, la comunicació i la col·laboració per superar els reptes. A més, el treball en equip fomenta el desenvolupament d'habilitats socials com l'empatia i el respecte mutu.

-
Referències:

Coterón, J., González, J., Mora, C., Fernández-Caballero, J. (2017). Guía de iniciación a la gamificación en Educación Física. Politécnica 

https://e-aules.uab.cat/2022-23/pluginfile.php/705374/mod_resource/content/1/gui%CC%81a-de-iniciacio%CC%81n-a-la-gamificacio%CC%81n-en-educacio%CC%81n-fi%CC%81sica.pdf


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Avaluació de l'assignatura!

Ha arribat el moment... el moment d'integrar tot allò après i de recordar l'assignatura la resta de la nostra carrera docent. Adjunt...