domingo, 14 de mayo de 2023

Sessió 9 - Capoeira

 A la 9a sessió d'Educació Física...

Vam realitzar capoeira tot comptant amb la intervenció de la Evelyn Rios. La sessió va iniciar amb una presentació de l'Evelyn. Ens va explicar l'origen del capoeira, així com la seva realització.

L'Evelyn ena va fer saber que l'origen de la capoeira està estretament relacionat amb l'esclavitud a Brasil. Durant el període de la colonització portuguesa, milers d'africans van ser traïts a Brasil com a esclaus per treballar a les plantacions de sucre i altres cultius.

Als esclaus se'ls prohibia practicar sobre les tradicions culturals i religioses. La capoeira va ser una forma de resistència dels esclaus africans, que utilitzaven aquestes tècniques de lluita i dansa per defensar-se i protegir-se dels seus amos. Era una forma d'expressió cultural que els permetia mantenir la seva identitat i dignitat, malgrat les condicions difícils en què vivien.

Amb el temps, la capoeira va evolucionar i es va barrejar amb elements d'altres cultures, incloent les arts marcials europees i les tradicions indígenes de Brasil. Tot i que la capoeira es va originar en un context d'opressió i esclavatge, avui és vista com una forma d'art i cultura brasilera, que es practica a tot el món.

L'Evelyn ens va ensenyar els aspectes principals de la capoeira aptes per als infants, per tal que com a futurs mestres puguem treballar-ho a l'aula.

Font: Fotos d'en Sergi

Un cop feta la introducció, vam col·locar-nos en rotllana tots de peu i vam escalfar motors. Amb una cama davant de l'altra, vam deixar anar el pes cap endavant i cap enrere. Seguidament, vam moure els braços al compàs de les cames, amb aquests fent la funció de protegir. 

Font: fotos d'en Sergi

Amb l'ajuda d'un company, en Ton, l'Evelyn ens va ensenyar el Jin-ga, que és una base mòbil que permet als practicants atacar i evadir. 

Font: fotos d'en Sergi

Quan vam aprendre a jingar, vam posar-nos per parelles per posar-ho en pràctica.



Font: fotos d'en Sergi

El següent que vàrem fer en parelles va ser una dinàmica en la qual un tracta d'atacar i l'altre d'evadir, i així per torns. Vam estar assajant de fer-ho -i evitar-ho!- en tres zones: a l'abdominal, als braços i a les cames.


Font: fotos d'en Sergi

A continuació, l'Evelyn ens va explicar que el capoeira acostuma a estar acompanyat i bidireccionat amb diversos ritmes que van al compàs del ritme dels moviments. Per tal d'ensenyar-ho més detalladament, va mostrar-nos-ho amb un instrument anomenal berimbau


Font: fotos d'en Sergi

Al final de tot, vam fer una rotllana per fer un feedback de la sessió. Cadascú va compartir una frase o una paraula que resumís l'experiència. El que jo vaig destacar va ser l'aprenentatge obtingut per tal de treballar aquest esports amb els infants de primària.

Això és el que més em va agradar de la sessió, el descobrir que la capoeira és una disciplina que pot ser molt beneficiosa per a l'educació primària per promoure tant l'activitat física com la creativitat i l'expressió artística.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Avaluació de l'assignatura!

Ha arribat el moment... el moment d'integrar tot allò après i de recordar l'assignatura la resta de la nostra carrera docent. Adjunt...