sábado, 8 de abril de 2023

Sessió 4 - Jocs populars i tradicionals

 La 4a sessió d'Educació Física...

Requeria de Preparació prèvia. Hem hagut de dur el següent material a classe:

- Xapes

Font: amazon.es

- Guixos de colors

Font: juguettos.com

- Mocadors

Font: jugarijugar.com

Un cop arribats a la zona on realitzaríem la sessió -el frontón del SAF-, hem fet una breu introducció sobre els Jocs Tradicionals. Hem parlat sobre la diferència entre aquests i els jocs populars.

Sovint aquests s'utilitzen indistintament, però en realitat tenen significats lleugerament diferents. Els jocs tradicionals són aquells que s'han transmès de generació en generació i que tenen una llarga història i arrelament en la cultura d'un determinat lloc o regió. Poden ser jocs d'habilitat, jocs de taula, jocs d'equip, jocs infantils, entre altres.

D'altra banda, els jocs populars són aquells que són més informals i espontanis, a més de tenir més renom fora de la comunitat on s'està jugant. Així però, ambdós tipus de jocs són importants per preservar i transmetre la cultura i les tradicions d'un poble o regió. A més, un joc pot ser tant popular com tradicional.
-

Doncs bé, vam dividir-nos en grups de 5 o 6 persones i vam jugar al joc tradicional de Circuits de Xapes. Al terra hi havia dibuixats amb guixos de colors els circuits que havien el·laborat els nostres companys del seminari anterior. Cada grup va posar-se en un circuit i vam jugar amb aquests, cadascú amb la seva respectiva xapa.


Font: Fotos d'en Sergi

El joc consistia en, a partir dels circuits creats, decidir les nostres pròpies normes, l'objectiu del joc, etc. Per tal de moure les xapes havíem d'anar empemtant-les amb els dits. Així amb cada circuit. D'aquesta manera, vam acabar jugant a jocs que nosaltres adaptàvem al nostre gust -tots els membres de cada grup-. Per exemple, caure a una casella de presó era equivalent a estar una ronda sense tirar. També vam fer algun repte físic (tant individual com col·lectiu) com a conseqüència d'haver caigut en una mala casella! :P

Un cop finalitzada la part de Circuits de xapes, en Sergi ens va llençar una pregunta a l'aire: Per què creieu que juguen els nens?

Després de dir algunes respostes com: descobrir, socialitzar... vam veure que no arribàvem a la raó principal. Aquesta era... Per poder gastar l'energia sobrant; el joc serveix com a excedent i canalitzador d'energia.

Després d'aquesta reflexió grupal, vam jugar -per grups també- a la Xerranca. Era com la xerranca de tota la vida però amb una petita variació: hi havia diversos reptes (ex: fer mímica).

Tot seguit, vam jugar a l'Arrenca-cues amb els mocadors que havíem portat. Vam repassar les normes del joc tot procurant que tots portéssim les cues visibles i de, entre cometes, fàcil accés per a les persones que havien de pillar. 

Font: Fotos d'en Sergi

A la primera ronda, les persones que vam quedar sense cua -jo inclosa- vam posar-nos en mig de la rotllana de classe i vam realitzar el repte físic de 10 burpees. A la segona ronda, els "sense-cua" van realitzar un ball i, a la tercera ronda, van fer mímica. Els que havíem d'edevinar què estaven fent vam dividir-nos en dos grups. Com el nostre grup va ser el que va endivinar-ho, vam decidir un repte pels que no van endevinar-ho. Vam triar que fessin un repte divertit. Aquest va tractar-se de fer unes presentacions estil Isla De Las Tentaciones. Amb això i una recollida dels materials, vam donar per finalitzada la sessió.

Font: Fotos d'en Sergi
-

A què jugaven els nostres familiars quan eren infants?

Vaig preguntar al meu avi a quins jocs jugava al pati de l'escola o al carrer quan era jove. Em va respondre que, sens dubte, el joc al que més jugaven era un joc de pilota anomenat La Rasera.

Aquest es juga en una pista o trinquet especial. Els jugadors, que poden ser dos o quatre, fan servir les mans i una pilota petita per a jugar.

El joc consisteix en llançar la pilota contra la paret de la pista, i l'altre jugador ha de retornar-la abans que la pilota boti per segona vegada al terra. Si no aconsegueix retornar-la, perd el punt. El jugador que guanya un punt, serveix el següent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Avaluació de l'assignatura!

Ha arribat el moment... el moment d'integrar tot allò après i de recordar l'assignatura la resta de la nostra carrera docent. Adjunt...