miércoles, 29 de marzo de 2023

Sessió 2 - Educació Física i Joc Motriu

La segona sessió de l'assignatura ha estat al SAF. Hi hem anat per primer cop i hem dedicat la sessió al Joc Motriu. 

En Sergi ens ha suggerit un repte cooperatiu a l'inici de la classe. Aquest es tractava d'arribar a l'altra punta de la pista i tornat en menys de 10 segons, però... agafats tots de la mà. Seriem capaços? 

Hem realitzat tres intents. Primerament, anant mirant de cara i tornant d'esquenes, però ens passavem de temps. El segon intent ha estat intentant que el primer de la fila anés fins a la punta contrària de la línia de davant. Al ser un gir lent, també ens hem passat de temps d'aquesta manera. El tercer i últim intent ha estat el bo: agafar-nos de les mans amb el cantó contrari per tal de poder fer un gir més ràpid (una volta de 180º). 

Font: Fotos d'en Sergi

Així doncs, el repte no es tractava d'una tasca de rapidesa, sinó de pensar entre tots una tècnica eficient.

Després d'aquest repte que finalment hem superat, hem posat en comú els diversos jocs que cada parella/grup s'havia preparat. Concretament n'havíem de portar 5, un de cada de les següents tipologies:

1) Coneixença

2) Habilitat motriu

3) Expressiu

4) Pre esportiu

5) Reptes cooperatius

Les propostes que vam portar el meu grup i jo van ser 1) Passem llista, 2) Matar, 3) El mirall, 4) Les deu passades i 5) Passar el cèrcol.

A partir d'una posada en comú i una votació a mà alçada, vam escollir els jocs que realitzaríem tot seguit.

Font: Fotos d'en Sergi

1) Coneixença: El fan

Aquest joc consisteix en caminar per l'espai i, a la que et trobis amb un company, fer el Pedra, paper, tisores. El que perdi dels dos, s'ha de col·locar a darrere del guanyador i corejar el seu nom com si fos el seu fan. Es repeteix aquest patró progressivament, de manera que cada cop hi ha una fila més llarga que coreja el nom d'algunes persones. Quan queden només dues persones amb fila al darrere s'enfronten i el guanyador acaba tenint a tota la classe corejant el seu nom.

La finalitat d'aquest joc, com la seva tipologia indica, és la de conèixer-se amb el grup. Nosaltres ja ens coneixem de classe però l'objectiu de la sessió era Formar el Seminari B. Fer que aquest esdevingui un grup cooperatiu, que coneguem com juguem i com funcionem en un ambient esportiu.      

   

Font: Fotos d'en Sergi

Font: Fotos d'en Sergi

2) Habilitat motriu: Matar

Aquest joc consisteix en que dos equips situats en el seu camp corresponent han d'anar eliminar-se entre ells mitjançant una pilota -tot impactant-los amb ella-. Els jugadors morts aniran a la zona d'eliminats darrere del camp de l'equip contrari. Hauran d'intentar salvar-se matant als de l'altre equip des d'aquesta posició. Guanya qui quedi amb més jugadors vius.

La finalitat d'aquest joc és desenvolupar, dins de les habilitats motrius, la manipulació. Com a grup, el que hem tret d'aquest joc ha estat crear una estratègia per equips. Així, teníem un objectiu en comú i una forma de col·laborar entre tots.

Font: Fotos d'en Sergi

3) Expressiu: Cadena de gestos

Aquest joc consisteix en fer una fila en la qual es vagi creant una cadena de gestos que es vagi creant des del darrer de la fila que arribi fins al primer. Cada persona de la fila incorpora un gest nou i el primer ha d'intentar recrear-los tots. Nosaltres vam realitzar dos grups per a aquesta activitat degut al gran nombre de gent que som.

La finalitat d'aquest joc és potenciar la creativitat. També va haver-hi cooperació, doncs al primer intent vam veure que era molt difícil que la primera persona s'enrecordés tota sola de tots els gestos. Així doncs, l'opció que vam escollir va ser la de poder comptar amb la col·laboració de tota la resta de membres de la fila per ajudar a recordar tots els gestos a la gent a mesura que avançaven.

Font: Fotos d'en Sergi

4) Pre esportiu: A ritme de diumenge

Aquest joc consisteix en que cadascú agafa un cèrcol i seu a dins, de manera que quedin 3 membres sense cèrcol. Aquests han de seure en els 3 cèrcols lliures que hi haurà disposats per l'espai. La resta ha d'evitar que aquests seguin podent córrer, mentre que els que no tenen cèrcol només poden anar "a ritme de diumenge".

De la mateixa manera que amb els altres jocs, la clau va estar buscar una cooperació entre els jugadors que estàvem asseguts a terra: passàvem ràpidament al cèrcol del costat si estàvem a prop d'algun jugador sense cèrcol. D'aquesta manera, se'ls hi dificultaria la tasca de guanyar fàcilment! ;P

Font: Fotos d'en Sergi

5) Reptes cooperatius: Cul a terra

Aquest joc també és conegut pel nom de Fratello. Consisteix en posar-se per parelles i, un cop fetes, cada integrant de la parella es posa en una fila (de dues). Els integrants de cada fila comencen a moure's per l'espai en forma de conga tot cantant una canço. A la senyal de: JA! tothom ha d'anar a buscar corrents a la seva parella. Un cop trobada, tots dos ens havíem d'agafar de les mans i seure Amb el cul a terra. Es tractava d'intentar no ser la darrera parella en seure! 

L'estratègia que vam fer servir la meva parella -l'Alba- i jo, va ser la de tenir-nos a la vista mentre fèiem la conga. D'aquesta manera ens ubicàvem ràpid l'una a l'altra i podíem seure en pocs segons. :)

Tot seguit, vam realitzar una relaxació.

Font: Fotos d'en Sergi

-

Explicada la sessió amb els respectius jocs i aprenentatges que hem fet, és hora d'anar una mica més enllà. A partir de les següents lectures, veiem si podem veure alguna relació de conceptes...


El joc tradicional i popular a l’escola primària: una proposta de l’educació física cap a la cessió d’autonomia 

En aquesta Unitat Didàctica hi apareix la idea d'apropar als alumnes els jocs motrius tradicionals i populars. Considero que l'apreciació del joc com a element de la realitat dels infants és una manera de compaginar el següent:

- Coneixença de l'entorn

- Desenvolupament d'esforç, actitud responsable i cooperació

Així doncs, el joc esdevé de nou un incentiu per aprendre maneres de dur una vida saludable. També esdevé un mitjà per crear un vincle a l'aula entre els alumnes que els permetin conèixer els jocs que encara romanen de fa temps i aquells de més populars.

DocuSport

En quant a aquesta lectura, el que més he vist reflectit de la sessió ha estat la part en la que parla de l'Educació física emocional. L'objectiu de la sessió era el de formar el Seminari B, amb tot el que això implica. Considero que si hem aconseguit fer-ho a estat en relació a un tema que es menciona en aquesta lectura: Vetllar pel benestar personal tot promovent una vida més saludable i de més qualitat. Nosaltres hem emprat la comunicació i l'expressió i hem tingut reptes que hem hagut de resoldre cooperativament. 

D'aquesta manera, hem desenvolupat la competència social -mantenir relacions saludables amb els altres-. Per tant, hem tingut un petit tastet del que a la lectura se'n diu el procés d'educació de les emocions. Trobo que hem adquirit eines que ens permetran treballar l'educació emocional en l'àmbit de l'educació física.

Aprendre a ser incompetent en educació física: un enfocament psicosocial

Aquesta lectura posa èmfasi en una idea que hem interoritzat en aquesta sessió: L'Educació Física engloba molts més aprenentatges i desenvolupaments que el de la dimensió biològica. Hem pogut veure a partir dels diversos jocs com l'E.F. incideix directament en la participació i cohesió de grup.

Una part de l'alumnat no s'hi troba a gust amb aquesta matèria. Per tal de poder revertir la situació, l'objectiu és motivar a aquest alumnat. Que siguin conscients que l'objectiu de l'Educació Física no és tenir un èxit immediat en allò que fan, sinó afavorir l'aprenentatge motor de manera que "tots els nens/es pugiin guanyar".

Així doncs, el paper dels mestres d'Educació Física és el d'integrar les noves atribucions inclusives i positives per a l'alumnat.

Bé, fins aquí la segona sessió. A reveure'ns!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Avaluació de l'assignatura!

Ha arribat el moment... el moment d'integrar tot allò après i de recordar l'assignatura la resta de la nostra carrera docent. Adjunt...