A la 5a sessió d'Educació Física...
Ens hem tornat uns experts dels reptes físics cooperatius. La sessió ha començat com la tercera (Educació Física i Joc Motriu): amb la visualització i explicació d'un PowePoint. El d'avui ens ha introduït als reptes físics cooperatius -a banda de documents complementaris sobre la cooperació que tenim penjats al Campus-, per tenir un primer contacte amb el concepte. Més tard també, per poder posar-los en pràctica.
Hem parlat sobre la cooperació i sobre com s'han d'assolir aquest tipus de reptes: és important treballar junts per assolir els objectius. Això significa que cada membre de l'equip ha de fer la seva part i que tots han de treballar en coordinació per aconseguir el que s'ha proposat.
A més a més, però, una planificació adequada per assegurar que l'equip estigui en la millor posició per afrontar el repte físic: establir objectius clars, assignar tasques específiques a cada membre de l'equip i establir un pla d'acció detallat per afrontar qualsevol problema que pugui sorgir. En definitiva, cal un treball individual que es sumi al de la resta, tot de forma cooperativa.
Un cop clara la definició -i el pla d'acció- dels reptes físics cooperatius, vam dividir-nos en grups d'unes 6 persones. Distribuides pel gimnàs, hi havia un seguit d'estacions amb repte físic cooperatiu en cadascuna. Vam anar passant per cada estació per tal d'assolir els seus reptes en qüestió.
-
A continuació, una descripció amb evidències i comentari de cada repte físic cooperatiu que vàrem realitzar els integrants del meu grup i jo per ordre:
1. EL MUR
2. BANDERÍ COOPERATIU
Font: Fotos d'en Sergi
3. PUNTERIA COOPERATIVA
4. ELS MESOS DE L'ANY
5. UN, DOS, TRES... CANVI DE PICA!
6. PILOTES BULLENTS
7. DÓNA CORDA
-
TASCA: VALORACIÓ PERSONAL ARREL DEL VISIONAT DELS VÍDEOS
•
Autors referents en Aprenentatge Cooperatiu en Educació Física.
Dos autors referents en Aprenentatge Cooperatiu en E.F. són l'Spencer Kagan i l'Elliot Aronson.
• Estructura bàsica dels reptes físics cooperatius.
L'estructura bàsica dels reptes físics cooperatius és la següent:
Presentació: En aquesta etapa inicial, es presenta als participants el repte físic cooperatiu. Pot ser mitjançant una explicació verbal, una demostració pràctica o un material escrit. S'explica clarament l'objectiu del repte, les regles i les limitacions. A més, cal destacar l'importància de la col·laboració, la comunicació i altres habilitats clau per aconseguir l'èxit en el repte.
Avaluació inicial: Abans de començar el repte, és possible que es realitzi una avaluació inicial per avaluar les habilitats i les capacitats dels participants. Això pot servir per determinar els nivells de partida, formar equips equilibrats o adaptar el repte a les necessitats específiques del grup. L'avaluació pot incloure observació, preguntes o activitats pràctiques.
Desenvolupament del repte: Aquesta és l'etapa principal on els participants treballen col·lectivament per superar el rete físic. Solen treballar en equips i han de posar en pràctica les seves habilitats de col·laboració, comunicació, resolució de problemes i coordinació per assolir l'objectiu. Els reptes físics cooperatius poden implicar activitats com construir una estructura, resoldre un laberint, superar obstàcles o completar un circuit en equip.
Reflexió: Després de finalitzar el repte, és important dedicar temps a la reflexió. Aquesta etapa permet que els participants compartissin les seves experiències, emocions i aprenentatges. Es poden plantejar preguntes perquè els participants reflexionin sobre els aspectes positius, els desafiaments superats, les estratègies utilitzades i les habilitats desenvolupades durant el repte. La reflexió es pot fer a través de discussions en grup, enregistraments individuals o activitats escrites.
Avaluació final: Finalment, es pot realitzar una avaluació final per avaluar el rendiment individual i col·lectiu al repte. Això pot ajudar a identificar els punts forts i débils, reconèixer els esforços individuals i col·lectius, i proporcionar retroalimentació constructiva per al futur.
• Com es poden solucionar els reptes. Solució
única?
La solució dels reptes no és única. Aquesta pot donar-se a través de diverses formes, però el més important a tenir en compte és aconseguir que es treballi el pensament crític i la col·laboració entre l'alumnat.
• Quins aprenentatges es fomenten amb els RFC.
Amb els Reptes Físics Cooperatius, els aprenentatges que es fomenten són bastants. Primerament, la col·laboració i treball en equip, ja que els participants aprenen a prendre decisions conjuntes i valorar les idees i aportacions de tots els membres de l'equip. També la resolució de problemes, doncs aquests presenten reptes i obstacles que requereixen que els participants desenvolupin estratègies alternatives i capacitat d'adaptació a situacions imprevistes. També es treballa la creativitat perquè han de pensar de manera creativa a l'hora de trobar solucions als reptes. A més, es treballa la gestió de l'èxit i l'error -celebrar uns i enfrontar els altres-.
• Què
suposa la lògica de cooperar?
La lògica de cooperar suposa que pugui haver-hi un recull de propostes de recursos entre tots els membres, per tal d'aconseguir una resolució del repte. Això permet que l'espai sigui obert a escoltar propostes dels altres així com a proposar un mateix i que, d'aquí, es construeixi una solució més rica.
• Que vol dir “cacafio”?
Un "cacafio" és un desafiament o repte que és plantejat de manera incorrecta. Fa al·lusió a les paraules desafio i caca.
• Es poden avaluar els RFC, quina proposta es
dona en els vídeos?
Els Reptes Físics Cooperatius sí que es poden avaluar: es pot fer de forma qualitativa tenint en compte paràmetres com la creativitat, la superació del repte o bé el temps trigat en aconseguir-ho.
-
Bibliografia
No hay comentarios:
Publicar un comentario