A la 12a sessió...
Hem estat testimonis d'una introducció al món dels Jocs als Esports.
Abans d'explicar en què ha consistit la sessió, parlem del joc i de com treballar-ho amb l'alumnat d'educació primària.
El món dels esports a l'Educació Primària és molt ampli i pot ser beneficiós per al desenvolupament integral dels estudiants. Es poden aprofitar per a donar-li tot un seguit d'usos pedagògics:
- Desenvolupament físic: Els esports fomenten el desenvolupament físic dels nens, ajudant-los a millorar la seva coordinació, equilibri, força i resistència. A més, els ensenyen habilitats motrius fonamentals, com córrer, saltar, llançar i atrapar, que són importants per al desenvolupament motor.
- Hàbits de vida saludable: Els esports promouen l'activitat física i ajuden els infants a adoptar hàbits de vida saludables des de ben petita. Aprenen sobre la importància de mantenir-se actius, tenir cura del cos i portar una dieta equilibrada, cosa que contribueix a prevenir problemes de salut relacionats amb el sedentarisme i l'obesitat.
- Desenvolupament social i emocional: Els esports brinden oportunitats perquè els nens interactuïn amb els seus companys, aprenguin a treballar en equip, desenvolupin habilitats socials i enforteixin la seva autoestima. A través del joc esportiu, aprenen a respectar les regles, a acceptar la derrota ia celebrar els èxits dels altres, cosa que contribueix al seu desenvolupament emocional i social.
- Aprenentatge de valors: Els esports ofereixen un context propici per ensenyar valors com el respecte, la disciplina, la perseverança, la solidaritat i el joc net. Els nens aprenen a respectar els seus companys i oponents, a seguir les instruccions dels entrenadors, a esforçar-se per superar desafiaments ia celebrar els èxits col·lectius en lloc de centrar-se només en els individuals.
- Desenvolupament cognitiu: Els esports també tenen beneficis per al desenvolupament cognitiu dels nens. Aprenen a prendre decisions ràpides i estratègiques durant el joc, calcular distàncies i angles, analitzar situacions i resoldre problemes en temps real. A més, poden desenvolupar habilitats de concentració i atenció mentre practiquen i juguen esports.
- Promoció de la inclusió: Els esports poden ser una eina poderosa per promoure la inclusió a l'entorn escolar. En oferir una varietat d'esports, s'ofereix l'oportunitat a tots els estudiants de participar i trobar una activitat que s'ajusti a les vostres habilitats i interessos. A més, es fomenta la integració d'estudiants amb capacitats diferents i es promou el respecte a la diversitat.
Com podem veure, a l'educació primària es poden treballar aspectes pedagògics envers el desenvolupament físic, social, emocional i cognitiu dels infants. Integrar els esports de manera adequada al currículum pot enriquir l'experiència educativa dels estudiants i proporcionar-los habilitats i coneixements per a tota la vida.
A més a més, segons el Consell Català de l'Esport (CIATE: Jocs i Esport), les finalitats de treballar el joc a l'educació primària són:
- Desenvolupament corporal: Ajuda per una part a desenvolupar de forma correcta i variada el cos del nen mentre es diverteix, tot creant situacions de responsabilitat personal,
solidaritat i respecte entre els alumnes.
- Motivar la pràctica esportiva: El component competitiu dels jocs ajuda a desitjar unes regles més concretes semblants a les pràctiques
esportives.
- Iniciar a diferents esports: El joc esportiu dona a conèixer les característiques bàsiques de les pràctiques esportives. Per tant, es dona una iniciació a l'esport amb una descoberta àmplia d'activitats esportives que puguin agradar i motivar els alumnes.
-
Els alumnes d'educació primària poden adoptar una varietat d'actituds envers l'esport. Per tal d'explicar-ho breu i concisament, les he separades en tres grups de dues possibles actituds per grup:
Actitud positiva: Alguns alumnes gaudeixen participant en activitats físiques, troben diversió i emoció al joc i se senten motivats per millorar les seves habilitats esportives. Aquests alumnes solen mostrar entusiasme, participació activa i una mentalitat oberta cap a les activitats esportives.
Actitud negativa: Altres alumnes poden sentir-se desinteressats, avorrits o intimidats per les activitats físiques. Això pot ser degut a una manca de confiança en les seves habilitats esportives, a experiències negatives anteriors o a una preferència per altres activitats. Aquests poden mostrar resistència, apatia o fins i tot rebuig cap a les pràctiques esportives.
Actitud competitiva: Alguns alumnes veuen el joc com una oportunitat per demostrar la seva superioritat sobre els altres i poden estar motivats principalment per guanyar. Aquests poden posar dedicació i esforç en aquests, però també poden mostrar comportaments agressius o desconsiderats envers els companys.
Actitud col·laborativa: Altres alumnes gaudeixen del treball en equip, valoren la cooperació i la comunicació amb els companys i veuen l'esport com una oportunitat per construir relacions i assolir fites conjuntes. Aquests tendeixen a ser solidaris, respectuosos i compromesos amb el benestar de tot l'equip.
Actitud exploratòria: Alguns alumnes estan oberts a provar diferents activitats físiques i gaudeixen descobrint noves habilitats i modalitats esportives. Aquests poden mostrar curiositat, creativitat i disposició per experimentar i aprendre de diverses experiències esportives.
Actitud autoexigent: Alguns alumnes psón perfeccionistes i es pressionen a ells mateixos per assolir alts estàndards i superar constantment els seus propis límits. Aquests poden mostrar una gran determinació i dedicació, però també poden experimentar alts nivells d'estrès i ansietat relacionats amb el rendiment esportiu.
(Cal tenir en compte que aquestes actituds poden variar i que els alumnes poden canviar la seva actitud al llarg del temps. A més, les actituds no són necessàriament exclusives, ja que un alumne pot mostrar diferents actituds en diferents contextos esportius. La tasca del docent és fomentar una actitud positiva, inclusiva i equilibrada cap a l'esport, promovent la diversió, la participació activa, el respecte i la valoració de tots els aspectes del joc).
-
Ara sí, endinsem-nos en què ha consistit aquesta sessió dels Jocs als Esports.
Hem dut a terme una progressió dels jocs cap als esports.
Hem començat amb l'escalfament. Ens hem dividit en grups de 4 components per tal de realitzar el joc del mirall, que consisteix en imitar. Després, hem jugat al joc de les 5 passades amb els mateixos grups repartits, de manera que cadascun esdevingués un dels dos equips. Vam decidir les normes i, a mesura que avançava l'estona, n'afegíem més. Per exemple, que la pilota no caigués a terra o bé que les passades només comptaven com a vàlides si aquestes s'anaven en veu alta.
Font: Fotos d'en Sergi
Després hem jugat tot el grup classe al joc de la cadena divisible. Quan l'alumne que pilla inicialment toca a algú, aquests van agafats de la mà. Si són tres també, però a la que són quatre la cadena es divideix en dos. Tot seguit, hem tranformat una mica la dinàmica: hem jugat a la cadena indivisible. A mi m'han pillat ben iniciat el joc. Quan ja érem uns quants, les persones que pillàvem hem hagut d'idear una estratègia per tal de poder pillar a la resta: anar tots junts cap a una banda tot tancant-nos en aquesta. Així ens ha resultat molt més fàcil pillar!
.jpeg)
Font: Fotos d'en Sergi
El següent joc ha consistit en aconseguir el major nombre de cons possible. Com...? Doncs ens hem dividit en dos equips, cadascun apropiant-se una meitat del camp. Cada equip reunia al seu camp la quantitat de cons com de membres eren. Així doncs, cada equip ha hagut d'aconseguir robar el major nombres de cons de l'altre equip per portar-los al seu camp. L'estratègia que hem fet servir per reunir-los ha estat que alguns membres de l'equip es dediquessin a atacar anant a robar els cons mentre que els altres ens quedàvem defensant per pillar als que ens intentaven robar els nostres.
El darrer joc que hem realitzat ha estat el joc de les 8 passades. A diferència de l'activitat inicial, en aquest cas l'equip que aconseguís fer les 8 passades havia de plantar la pilota al final del camp de l'equip contrari.
Referències
Méndez-Giménez, A., & Fernández-Río, J. (2011). Análisis y modificación de los juegos y deportes tradicionales para su adecuada aplicación en el ámbito educativo. RETOS. Nuevas Tendencias en Educación Física, Deporte y Recreación, 19, 54-58. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3713113.pdf